Op de laatste zonnige middag voor het onweer plof ik neer bij Jasper Schut voor een interview. Hij staat namens STUUR op de lijst voor de universiteitsraad verkiezingen. Maar toch voelt hij zich nog geen echte politicus. En zoals altijd begon dit interview met de standaardvraag:
Kun je wat over jezelf vertellen?
Mijn naam is Jasper schut, ik ben eerstejaars sociologiestudent en ben al sinds de middelbare maatschappelijk actief. Zo ben ik landelijk bestuurslid van democracy movement 2025, waarvoor ik ook lokaal een groep coördineer. Verder ben ik nog altijd een fanatiek rugbyer.
Met sociologie kan je natuurlijk best veel kanten op, Is er al een sector die echt jouw aandacht trekt?
Mij spreekt de politiek erg aan. Voornamelijk omdat het voor mij van groot belang is om een positieve impact te hebben op de wereld, je zou het zelf mijn levensdoel kunnen noemen. Maar om nu echt in de tweede kamer te zitten lijkt mij niet helemaal passend omdat dit niet altijd even constructief is. Dit is dan ook een van de redenen dat ik sociologie studeer. Omdat ik vind dat je eerst verstand met hebben van maatschappelijke problemen voordat je ze kan oplossen.
Maar voel jij je dan al een echte politicus?
Nee zeker niet! Er gebeuren veel gore dingen in de politiek waar ik helemaal niks van moet hebben. Verder ben ik zelf ook een stuk ideologischer en systeem kritisch ingesteld dan de huidige politiek. Ik voel mij dus meer een hervormer, en dat past een stuk minder bij het beeld van een beroepspoliticus.
Je woont hier best mooi in het oude Westen, een van mijn favoriete plekken van Rotterdam. Maar wat is nu jouw favoriete plekje van Rotterdam?
Ik ben geboren in Capelle maar ging naar school in Kralingen. Het Kralingse bos was dan altijd een mooi stukje natuur om alle stadse drukte even te ontsnappen. Mijn ouders zijn ook eigenaar van een winkeltje in het centrum, dus daar voel ik mij ook goed thuis.
Tijdens je studententijd ontdek je genoeg nieuwe plekken van de stad. Maar het studentenleven is ook niet altijd Rozengeur en Manenschijn. Wat voor moeilijkheden ben jij tegengekomen in je studententijd?
De grootste uitdaging was nog wel een kamer vinden en daar dan de huur voor betalen. Ik had uiteindelijk ontzettend veel mazzel dat ik een vriend had die al een kamer had gevonden. Nu woon ik samen met 2 huisgenoten, maar de huur is nog steeds schrikbarend hoog. En om dan te bedenken dat ik nog mazzel heb. Ik wil dan ook vooral inzetten voor huizenmarkt waar je helemaal geen geluk meer nodig hebt om een huis te kopen. Door de universiteit een actievere rol te laten aannemen in de aanleg van nieuwe studentenwoningen.
Maar je komt dus niet uit Rotterdam, hoe ben je dan uiteindelijk bij STUUR terecht gekomen?
Afgelopen zomer volgde ik een cursus organising for power. Tijdens deze cursus leerden wij hoe je onder andere hoe je het beste een vakbond kunt oprichten en wat je in het eerste jaar moet doen om het ook echt van de grond te krijgen. Tijdens deze cursus kwam ik via kenissen in contact met studenten die hiermee bezig waren en sloot ik mij erbij aan. Echter had ik het toen al druk met mijn andere bestuursfuncties dus ben ik in de raad van advies gegaan, een functie die ik nu nog steeds met veel plezier vervul.
“STUUR Komt op voor studenten binnen en buiten de universiteit. En dat zet ons apart, we zijn meer dan alleen een studentenpartij.”
Waar wat zet STUUR nu echt apart van de andere kandidaten op de lijst?
Voornamelijk het feit dat STUUR op veel meer manieren opkomt voor studenten. Zo lobbyen we bij de gemeente voor bijvoorbeeld meer studentenwoningen, en via de Landelijke studentenvakbond, bij het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap voor beter onderwijs, en een grotere basisbeurs. Ook helpen we studenten met onze juridische afdeling. Zij staan studenten gratis bij met kwesties over bijvoorbeeld de huur, belastingen, bezwaar maken tegen besluiten van de examencommissie. STUUR Komt op voor studenten binnen en buiten de universiteit. En dat zet ons apart, we zijn meer dan alleen een studentenpartij.
Stel je komt straks in de raad, wat wil je dan als eerste aanpakken?
De universiteit heeft de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op de omgeving. Echter zien we te vaak dat de universiteit blijft, en daarmee dus eigenlijk de status quo steunt. Terwijl de universiteit de plek is om het onderwijs van de toekomst te ontwikkelen. Hier wil ik verandering in brengen door de universiteit juist sterkere maatschappelijke standpunten in te laten nemen.
Je had het eerder over studentenwoningen. Daar heeft de universiteit toch helemaal niets over te zeggen?
Dat zou je denken, maar dat is wel degelijk zo. maar naar de affaire van het Lucia-gebouw.
Wat was er aan de hand met het Lucia-gebouw?
Eerstejaars studenten aan het Erasmus university college moeten verplicht in het Lucia-gebouw verblijven. Maar dit gebouw is eigendom van een Oostenrijkse investeringsbank die via de beheerder illegaal te hoge bedragen vroeg voor simpele diensten zoals sleutelbeheer. Hierdoor betaalde studenten 200 euro waar zij eigenlijk slechts 7,72 euro mochten betalen. De universiteit wist hier zogenaamd niks van. Dat is natuurlijk zeer kwalijk dat studenten onder de neus van de Erasmus worden uitgebuit. Een actie van een student heeft ervoor gezorgd dat hier een einde aan kwam. Dit laat zien dat wij als studenten wel degelijk dingen kunnen veranderen.
“Het liefst zal ik willen dat de volgende studentenopstand uit Rotterdam komt!”
Ten slotte, wat wil jij na jouw termijn bereikt hebben?
Helaas was Amsterdam altijd de stad met de meest activistische studenten en studentenvakbonden. Het liefst zal ik willen dat de volgende studentenopstand uit Rotterdam komt!
Geschreven door Pepijn Kleingeld