Categories
Statement

Brainpark kan een thuis worden voor thuisloze studenten

22 december sprak STUUR in de gemeenteraad over de ontwikkeling van woningen naast de Erasmus Campus. Wij denken dat het de perfecte plek is voor een studentencampus!

Beste commissie leden,

Ik zal me even kort voorstellen. Ik ben Nathaniel, voorzitter van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR. Wij zetten ons in voor de belangen van studenten in Rotterdam.

Als STUUR praten we veel met andere lokale studentenbonden. Zo ook de Groninger Studentenbond. Groningen heeft een enorm kamertekort. Studenten met veel ambitie en enthousiasme die naar Groningen gaan om te studeren komen thuis in een koud bad. Of nou ja, thuis. Elk nieuw studiejaar zijn er honderden studenten thuisloos. Ze slapen op matrasjes van nieuwe klasgenoten, bedden in daklozencentra en op bankjes in bushokjes. De dromen van deze studenten worden kapotgeslagen. Uit wanhoop stoppen ze met hun studie en gaan ze terug naar hun ouders. Volgend jaar weer een kans. Groningen is ver weg. Maar de problemen die in Groningen spelen, spelen hier ook. 

De Hogeschool Rotterdam, Inholland en de Erasmus Universiteit hebben afgelopen september de noodklok geluid. De hogeschool Rotterdam vroeg zelfs studenten en medewerkers om thuisloze studenten op te vangen. Dat is niet gek als je beseft dat de gemiddelde wachttijd voor een kamer bij Stadswonen 15 maanden is. Ik zal jullie even de tijd geven om dit te laten doordringen. In het eerste jaar van je studie kun je helemaal geen kamer vinden.

Dit wordt alleen maar erger. In 2025 verwacht het CBS een tekort van 9000 kamers in Rotterdam. 9000 studenten die net zoals in Groningen, geen thuis hebben in de stad. Studenten die stoppen met hun studie, of niet eens Rotterdam overwegen als studiestad. Thuisloze studenten. 


Tegelijkertijd worden er nog minder kamers gerealiseerd door de nieuwe verhuurders vergunning. Worden er tot het nieuwe collegejaar helemaal geen nieuwe vergunningen uitgegeven voor kamerverhuur. En krijgt Kralingen een stoplichtsysteem waarmee nog meer studentenkamers kunnen verdwijnen. Zijn wij nog wel welkom in de stad?

Ik kan mij niet voorstellen dat dat niet zo is. Ik geloof met volle overtuiging dat ieder van jullie het beste voorheeft met ons. En dat is logisch. Wij zijn de toekomst. Rotterdam bouwt op de studenten van nu die over 10 jaar in Rotterdam wonen en werken. Maar beste gemeenteraad. Daarvoor moeten we wel in Rotterdam kunnen wonen.

Het herontwikkelingsproject van het brainpark biedt hierin een kans. Toen we hoorden over de plannen om 3000 woningen te bouwen naast de campus waren we dan ook enthousiast. Deze extra woningen zijn, zoals ik net beschreef hard nodig. Dat er maar 600 naar studenten gaan stelden ons dan ook, op zijn zachtst gezegd, teleur.

Het gebied naast de campus is namelijk dé plek om ambitieus te zijn met het aantal studentenwoningen. Zo kunnen studenten dicht bij de campus wonen, verminderd het de drukte in het OV en zorgen de studenten voor minder overlast in andere delen van de stad. Een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien zie je op de campus van het TU Delft, waar grote studentencomplexen op de campus staan. Er staat ook een sportschool, een aantal koffietentjes en kantoorpanden van bedrijven met als gevolg dat studenten dicht bij huis kunnen studeren, sporten, ontspannen en zelfs stages en werk kunnen vinden. In de zomer zitten studenten en werknemers in het gras te studeren, ontspannen en samen te kletsen en is de sfeer erg gemoedelijk. Het is een plek waar je je als student welkom voelt.

Thuisloze studenten hebben recht op een plek in de stad. Beste commissieleden, Brainpark is die plek. Dankjewel.

Leave a Reply

en_US